Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebudete veriť, že sa tieto príbehy naozaj stali: Pozrite si najlepšie biografie slávnych

Biografické filmy
Biografické filmy

História i súčasnosť pozná veľa známych osobností, ktorých ľudia považujú za celebrity. Nie každý z nich mal na ružiach ustlané, ak ide o ich životný príbeh. Mnoho slávnych malo ťažké detstvo, iní si dokonca prechádzali drogovou pubertou či inými závislosťami. Dnes ale inšpirujú, a práve preto ich osudovú cestu režiséri po celom svete zvečňujú na filmovom plátne. Tu sú tie najlepšie.

Na začiatok výberu je nutné povedať, že sme sa rozhodli rebríček zostaviť hlavne zo známych zvučných mien populárnych osobností a celebrít. Preto tu nájdete snímky o Edith Piaf aBobovi Dylanovi, no chýbať budú biografieako Schindlerov zoznam, Čistá duša, Vlk z Wall Street, historický Amadeus či Goodfellas.

Ray (2004)

Autenticita. Slovo, ktoré dokonale vystihuje vynikajúci filmový projekt s Jaimem Foxxom v hlavnej úlohe. Ten stvárnil ikonického hudobníka Raya Charlesa, ktorého piesne budete určite poznať, i keď možno neviete, že ich vytvoril a naspieval práve on. A čo je na tomto spevákovi a klaviristovi najzaujímavejšie? Tento černoch totiž vo svojom detstve oslepol a do konca života hral poslepiačky. Príbeh o hudbe, ženách adrogách pozitívne prijali nielen bežní diváci, ale aj kritici, čoho výsledkom boli dve premenené nominácie na Oscara, vrátane toho za Najlepší mužský herecký výkon.

Sociálna sieť (2010)

Drámuo zakladaní sociálnej sieteFacebooka vzišlýchsúdnychprocesochzrežírovalDavid Finchera zahrali si v ňom známe menáakoJesse Eisenberg,Andrew Garfield a Justin Timberlake. V čase vzniku film vyvoval búrlivé debaty a mlčanie všetkých skutočných predstaviteľov tohto sporu, vrátane samotného Marka Zuckerberga, hovorí pravdepodobne za všetko. Snímka premenila tri z celkových ôsmych nominácií na Oscara.

Mohlo by vás zaujímať -Talentovaný a Oscarom ocenený Vladimír Valovič: Jeho cesta z Handlovej až do Hollywoodu

Edith Piaf (2007)

Aj najznámejšia šansónová speváčka všetkých čias sa dočkala svojho biografického filmu. V ňom ju fantastickým (neskôr aj oscarovým) spôsobom stvárnila francúzska herečka Marion Cotillard. Milovníčka mužov a drog si za pomerne krátky život prešla mnohými vzostupmi i ťažkými pádmi, takže v niektorých momentoch sa ani nestihnete čudovať, čo všetko si toto drobné žieňa so zlatom v hrdle muselo vytrpieť.

Chaplin (1992)

Zrejme už nikto sa nezapíše do dejín kinematografie takými veľkými písmenami, ako sa to podarilo Charliemu Chaplinovi. Tulák z chudobnej rodiny sa počas svojho 88 rokov trvajúceho života dočkal obrovkej slávy, no i problémov s manželkami a európskym exilom. Natlačiť celý život tohto filmového génia do jedného celovečerného filmu sa zdalo nemožné, no režisérovi Richardovi Attenboroughovi sa to spolu s hercom Robertom Downey Jr. podarilo na výbornú.

Mohlo by vás zaujímať -Charlie Chaplin získal obrovský úspech za jedinú postavu: Toto ste o ňom nevedeli!

Bezo mňa: Šesť tvárí Boba Dylana (2007)

Todd Haynes pojal životopisný film o Bobovi Dylanovi experimentálne. Vybral šesť rozdielnych hercov, aby vyobrazili niekoľko inkarnácií tohto folkového trubadúra. Vo výsledku je zobrazených niekoľko dekád a žánrov, ktoré reprezentujú Dylanov život. Woody (Marcus Carl Franklin) je mladé černošské dieťa, Jack Rollins (Christian Bale) začínajúci folkový spevák, ktorý svojimi protest songami rozžeravil celú generáciu.Arthur (Ben Wishaw) je figúrka, ktorá používa nové formy lyrickej poézie, Robbie (Heath Ledger) zas známy herec, ktorý sa ožení s Claire a manželstvo sa im rozpadne vplyvom jeho životného štýlu.Billy (Richard Gere) stvárňuje neistého vedúceho skupiny a nakoniec je tu konfrontačná Jude (Cate Blanchett), ktoré reprezentuje búrliváka Dylana v strede 60-tich rokov. Unikátny projekt.

Viac o téme: FilmyCelebrityŽivotné príbehyBiografie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu