Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte radi britský humor? Spoznajte Black Books, seriálový klenot, ktorý budete milovať

Dylan Moran ako Bernard Black
Dylan Moran ako Bernard Black (Zdroj: YouTube/Dead Parrot)

Niekedy je veľmi ťažké vyhovieť stále sa zvyšujúcim diváckym nárokom. Legendárny Priatelia sú už dávnou minulosťou, od konca Dva a pol chlapa už tiež ubehol nejaký ten rok a momentálne sa najväčšej pozornosti vo svete teší sitkom Teória veľkého tresku. Pokiaľ ale máte chuť vyskúšať niečo iné, dávame vám do pozornosti britský klenot z roku 2000. Prečo by ste mali dať seriálu Black Books šancu?

Predavač, ktorý nenávidí ľudí

Dej takmer celého seriálu sa odohráva v malom kníhkupectve s rovnomenným názvom seriálu na predmestí Londýna a obsadenie činí iba trojica mien, čo mu ale vôbec neškodí, ba práve naopak, dáva postavám veľký priestor na ich náklad kvalitného britského humoru. Hlavným hrdinom je Ír Bernard Black, asociál a notorický alkoholik, ktorý fajčí jednu cigaretu za druhou. Zároveň je aj majiteľom obchodíku Black Books.

Suchý humor, história či napätie: Tieto britské seriály si zamilujete aj vy

Bernard má aj jeden zásadný problém nijako neuľahčujúci jeho „ťažkú“ prácu predavača kníh -nenávidí ľudí nakupujúcich knihy vo svojom obchode. Práve sarkastické a neúctivé dialógy medzi ním a zákazníkmi patria svojou originalitou k tomu najhumornejšiemu, čo BritComedy za posledné roky priniesla. Tútopostavu stvárnil a celý seriál vytvoril fantastický komik Dylan Moran(Súmrak mŕtvych).Dylan mal pred kamerami aj jednu veľkú výhodu - nič nemusel hrať, keďže herec je v skutočnosti známy tým, že to s vínom a cigaretami rád preháňa, a to nie len v súkromí.

Láska k vínu a jediná kamarátka

Bernardovou najlepšou (a zároveň aj jedinou) priateľkou jeFranKatzenjammer, majiteľka darčekového obchodu susediaceho s kníhkupectvom. Celý svoj život má nešťastnú smolu v láske a tak ho trávi obedmi a večerami s Bernardom pripoháriku/fľašiach vína a tabakovom dyme v útulnej predajni kníh, kde Bernard zároveň aj žije. Fran je zo seriálovej trojky najrozumnejšia, nojej neurotické vlastnosti a špecifický smiech ju často privádzajú do depresie.V seriáli je to zvyčajne práve ona, ktorá musí riešiť Bernardove problémy, ktoré postupne prerastajú do gigantických rozmerov (otrávenie pápeža). Postavu stvárnila herečkaTamsin Greig, ktorú môžete poznať z filmuThe Second Best Exotic Marigold Hotel.

Chce zabiť spolužiačku, nakoniec sa zamiluje: Netflix opäť trafil do čierneho

Nepokojný Ježiš

Posledným z hlavnej trojice je Manny Bianco (Bill Bailey), pracovitý stress-man nápadne podobajúci sa na Ježiša. S ním sa prvý krát stretávame hneď v úvode pilotnej epizódy, keď si nutne potrebuje kúpiť knihu The Little Book of Calm, ktorá mu pomáha zvládať napäté situácie a búrlivé návaly svojho arogantného šéfa v účtarni, kde pracuje. A keďže sa tu bavíme o komediálnom britskom seriáli, Manny nakoniec končí v nemocnici s prehltnutou, už vyššie spomínanou knihou.

Bernard sa nakoniec rozhodne Mannyho zamestnať, no skôr ako svojho osobného sluhu, držiaceho celý antikvariát na nohách, a nie ako kolegu. A keďže Mannybohvieako neprekypuje rozumom, rád splní väčšinu jeho žiadostí anám sa tak dostáva prísun tých najvšemožnejších humorných situácií, vynálezov, či katastrôf.

Skvelé hodnotenia

Väčšina Slovákov tentoiba 18-dielny(3 série natáčané vždy s dvojročným odstupom po 6 dielov) seriál nepozná. Na našichkanáloch by ste ho totiž hľadali márne, no v zahraničí sa v období svojej najväčšej slávy (2000-04) tešil obrovskej priazni a fanúšikovskej základni. Naši českí bratia sú na tom však stále o niečo lepšie, keďže seriál odvysielalaČeská televize,no uvedený bol bez dabingu len s titulkami.

Viac o téme: Dylan Moran
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu