Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nezabudnuteľný seriál Žena za pultom: Dokonalá ukážka podprahovej propagandy

Žena za pultem Zobraziť galériu (3)
Žena za pultem (Zdroj: čsfd.cz/Miloš Schmiedberger)

Normalizačný seriál Žena za pultom, ktorý napísal jeden z otcov českej televíznej zábavy Jaroslav Dietl, je názornou ukážkou podprahovej propagandy. Dvanásťdielny seriál, ktorého prvá epizóda sa na obrazovkách v premiére objavila v sobotu 10. decembra 1977, sa aj preto po roku 1989 dlho nemohol dočkať reprízy.

Nakoniec sa ale televízni diváci dočkali v roku 2002 na Prime a návrat predavačky Anny Holubovej ich vtedy po tucet večerov lákal k televízorom zakaždým okolodvochmiliónov. Rok zo života rozvedenej predavačky zo smíchovských potravín v podaní Jiřiny Švorcovej - každý diel predstavuje mesiac jej života - pritom nepropaguje vymoženosti socializmu priamo.

Podľa filmového historika Pavla Taussiga je ale práve Žena za pultom názorným príkladom diel, "ktoré ideologizujú podprahovo, nevtieravo". Návštevníkovi potravinárskych obchodov konca 70. rokov mohli zábery zo seriálovej samoobsluhy, s tovarom všetkého druhu, pripadať dokonca ako výsmech.

Žena za pultem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: čsfd.cz/Miloš Schmiedberger)

Napriek tomu Žena za pultom - podľa dobovej noticky "seriál televíznych komédií" - prilákala k obrazovkám milióny divákov. V roku svojho uvedenia, kedy sa odvysielala v rýchlom slede (posledných sedem dielov opanovalo televízne večery od Štedrého dňa až po 30. december), sa stala najsledovanejšou a divácky najlepšie hodnotenou televíznou reláciou. A Švorcovú, členku Ústredného výboru KSČ a predsedníčku Zväzu dramatických umelcov, vyniesla až na vrchol pomyselného rebríčka popularity.

Jaroslav Dietl, okrem iného autor slávnej Nemocnice na okraji mesta, pritom po rokoch priznal, že úlohu Anny Holubovej vytvoril pre niekoho iného. Sprvu sa uvažovalo aj o Jiřine Bohdalovej, pri písaní scenára už ale Dietl myslel na to, že sa za pultom lahôdok bude otáčať Jana Hlaváčová. "Potom smeboli 'zhora' presvedčení, že tú rolu musí hrať Jiřina Švorcová," poznamenal. Aj v jednej z najslávnejších posteľových scén 70. rokov tak po boku Petra Haničincanakoniec bola Švorcová.

Žena za pultem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: čsfd.cz/Miloš Schmiedberger)

"Dokonca na Ústrednom výbore KSČ sa vtedy diskutovalo, či je dôstojné, aby sa čelná predstaviteľka strany 'váľala' s chlapom v posteli," spomenula si na scénu, ktorá je dnes pre svoju strojenosť skôr predmetom výsmechu, po rokoch Švorcová, pre ktorú sa Anna Holubová stala vyvrcholením kariéry. Slávnejšiu úlohu pred kamerou táto herečka, známejšia kvôli svojej politickej orientácii, nikdy nedostala. Na druhú stranu aj kvôli nej čakala Žena za pultom na ponovembrovú reprízu veľmi dlho.

Kým neskrývaná oslava práce komunistickej bezpečnosti, seriál Tridsať prípadov majora Zemana, sa na obrazovke objavil už desať rokov po novembri 1989, a to v Českej televízii (seriál ale sprevádzali vysvetľujúce dokumenty a besedy), pre Ženu za pultom siahla súkromná Prima až na jeseň 2002 . Dvadsaťpäť rokov po svojej premiére príbehu Anny Holubovej, ktorý spoznali aj ľudia vo východnom Nemecku, Maďarsku, Juhoslávii alebo Bulharsku, opäť prilákali k televízorom milióny divákov.

Viac o téme: Žena za pultem
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu