Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný dokument o Daliborkovi však odhalí oveľa viac

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Film o nežnom náckovi? Zvláštna kombinácia. Dokument Víta Klusáka vás však presvedčí o opaku. Autentické zábery zo života českého muža, ktorý uznáva nacistickú ideológiu, býva u mamičky a väčšinu času je frustrovaný, mali v mnohom úplne iný účinok, než by divák čakal. Režisér vytvoril dielo, ktoré vo vás bude ešte dlho rezonovať. Film sa dostane do kín 23. novembra.

Kontroverzná, no vysoko aktuálna problematika extrémizmu, ktorý sa vtýchto dňoch šíri Európou, sa stal námetom vmnohých významoch dych berúceho dokumentu. Forma je vždy dôležitá, no pri tomto dokumente si dovolím tvrdiť, že obsah má tentokrát omnoho väčší význam. Samozrejme, netreba to preháňať aglorifikovať to, čo nie je potrebné. Svet podľa Daliborka však nastoľuje mnoho tém aotvára mnoho kontroverzných okien spoločnosti, ktorým sa dnes, bohužiaľ, nevyhneme. Mladým imponuje ideológia neonacizmu, ktorá sa začína šíriť ako mor.

Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Skrytá hrozba

Včasoch, kedy majú Slováci vparlamente koltebovcov, Čechov uchvátil japonský Čech odsudzujúci migráciu, Poliaci usporadúvajú tisícové demonštrácie za „našu krajinu“ a Maďari stavajú ploty proti húfom blížiacich sa prisťahovalcov zvojnou pustošených krajín, nastal niekde zlom amladí ľudia sa začali utiekať kextrémistickým názorom. Práve vtakejto dobe žije 36-ročný Daliborko. Každý deň chodí do práce, má priateľku, kamarátov acelý život nevytiahol päty zProstějova.

Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Jeho cieľom je však nerobiť amať veľa peňazí, po večeroch číta Mein Kampf, natáča nacistické videá, odsudzuje všetky rasy (okrem Japoncov, tí sú fajn), skladá frustrované piesne, bojí sa pavúkov, „zabíja“ matku sdžemovým nožom apodobné veci, nad ktorými sa racionálne zmýšľajúcemu divákovi pozastaví rozum. Aže to potrvá, kým si uvedomíte, že vám polovicu filmu visí dole sánka.

Večne frustrovaný Daliborko

Úprimne, pri názve acharakteristike dokumentu máte určite všelijaké očakávania ipredsudky. Možno čakáte, že to nebude nič nové. Predsa len, sú to obyčajní vagabundi atakúto hrozbu treba eliminovať. Klusákovi sa však podarilo niečo, čo zanechá ešte dlho stopu vkaždom divákovi. Spôsob, akým vo vás tento dokument bude rezonovať, je naozaj zaujímavý. Osobne som čakala, že aj vo mne porastievypestovaný hnev voči tejto zaslepenej konšpiračnej sorte holohlavých strašidiel.

Daliborko s priateľkou Janou
Zobraziť galériu (9)
Daliborko s priateľkou Janou  (Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Svet podľa Daliborka je sondou do života človeka, ktorý bežne vystraší na ulici dosť veľa ľudí. Naozaj máte pri niektorých scénach pocit, ako by ste pozerali na život chlapíka zparalelného vesmíru. Daliborko jednoznačne prežíva, resp. prežíval krízu svojej mužnosti auchýlil sa preto kneonacistickej ideológii, ktorá vňom posilnila všetko maskulínne, čo vňom paradoxne ubíjala jeho matka. Tá ho kúpala, vyzúvala, robila mu jedlo, komandovala ho, keď kričal vizbe, volala, keď bol do noci vonku. Okrem toho vDaliborkovi rástla aj sexuálna frustrácia atrpel nevysvetliteľnou fóbiou, čo bol dôvod, prečo sa nezúčastnil žiadnej demonštrácie „medzi svojimi“.

Nežný nácek

Je dobré, že sa tvorcovia projektu nesnažili démonizovať jeho postavu. Naozaj je ťažké uveriť, že niečo ako nežný nácek existuje. Vyzerá to však tak, že je to možné. Napriek tomu, že mu visia vlajky so svastikou na stene, na internete propaguje svoje nacistické názory, verí, že druhú svetovú vojnu vlastne začalo hnutie Medzinárodných židov vroku 1933, Osvienčim bol pracovný tábor, kde sa ľudia len „koncetrovali“ (veď čo je na tom), popiera holokaust apodobne, Daliborko by neublížil ani živej duši. Okrem hmyzu. Vpráci bol jeho kolegom Róm anemal sním problém. Dokonca ho dokument vydesil natoľko, že momentálne už doma nemá žiadne symboly nacizmu avenuje sa budhizmu.

Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube/BontonfilmCZ)

Komplexy afrustrácia, ktoré ho sprevádzajú celý život vyvrcholili do uznávania nacistickej ideológie, nie však do agresívneho správania. Pochopíte, prečo si aj zkotlebovcov ľudia na internete strieľajú. Presne tak. Svet podľa Daliborka je vpodstate (pre škodoradostné duše) komédiou na štýl Mama, ožeň ma. Vprvom rade ide okrízu mužnosti, absenciu akéhokoľvek mužského vzoru ústiacu do obrovského extrému.

Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Síce nejde oklasické dokumentárne zachytenie rodinných situácií, pretože mnoho scén museli aktéri zinscenovať ešte raz. Štáb snimi totiž nebol nonstop, nepodarilo sa teda hneď všetko zachytiť. Síce sa niektorí môžu sťažovať na Klusákovu snahu zmanipulovať materiál, tieto výroky však nie sú na mieste. Žiadny dokument nie je natáčaný včistej forme. To sa jednoducho nedá, aj keď po tom mnohí bažia. Daliborko spolu sďalšími aktérmi sú tak vlastne hercami, ktorí hrajú samých seba. Niečo podobné predviedol aj Michael Moore vdokumente Fahrenheit 9/11. Na základe zmluvy na hrané dielo nemusia riešiť ani tvorcovia ani hlavný aktér právne problémy snacistickými názormi asymbolmi. Má to svoje výhody aúčel to určite splní.

Šokujúce priznanie

Oveľa horšou svkonečnom dôsledku najdesivejšou postavou včeskom dokumente bol Vladimír zTopoľčian, ktorého spoznala matka Věra vrámci jedného zo svojich piatich alebo šiestich profilov na Facebooku. Pre Daliborka sa stal napriek počiatočnej nevôli vzorom, ktorý mu chýbal, nie však tým najlepším.

Daliborko s Vladimírom
Zobraziť galériu (9)
Daliborko s Vladimírom  (Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Vladimír sa spočiatku javil ako ešte extrémnejší nácek, ktorý drvil Rómom kosti adokonca v90. Rokoch spáchal aj vraždu. Postupne však prídete na to, že to je vlastne extrémne prispôsobivý šváb. Inklinuje totiž knázorom toho človeka, sktorým sa rozpráva. Zrejme mal byť predmetom lekárskych vyšetrení Vladimír anie hlavná postava.

Tak koľko?

Suma sumárum, ide vo svojej podstate ošokujúci obraz rádového nácka, ktorý vyvrcholí výletom do Osvienčimu. Tam sa Dalibor pustil do nezmyselnej argumentácie spreživšou Evou Liškovou. Mnohých pobúrilo, keď jej začal tvrdiť, že to nemohlo byť až také zlé, podľa jeho informácií mali vOsvienčime bazény anemohli sa mať až tak zle. Vtedy vstúpil do záberu aj režisér. Svet podľa Daliborka je určite dielom, ktoré je potrebné vidieť. Určite ide ozaujímavú sondu do života ľudí, sktorými sa vbežnom živote nestretávame. Okrem toho film rozprúdil zaujímavú diskusiu.

Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, YouTube/BontonfilmCZ)

Počas debaty stvorcami dokumentu odzneli zaujímavé slová. Vraj je väčšina náckov takéhoto nežného typu. Stačí knim prísť apovedať im, že majú blbý názor na život. Väčšinou však nechodia sami, ale vtlupách apodgurážení. Vtedy asi nie je vhodný čas im to povedať. Tento dokument je určite vmnohých ohľadoch kontroverzným ačasto hraničí sotázkou morálky, či to nie je ponižovanie človeka. Oveľa dôležitejšie je viesť dialóg orastúcich hrozbách, aby sme ich vedeli vbudúcnosti odstrániť a nájsť koreň problému.

Kým spočiatku vo mne rezonovala otázka, ako môže takýto človek existovať, po tomto dokumente sa uchyľujem kotázke - kde to vlastne systém robí chybu?

Viac o téme: Svet podľa DaliborkaVít Klusák
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu